29 elokuuta 2024

Syysloman kirjastolainat

Syysloman kirjastolainat

Kesä alkaa olla taputeltu tältä vuodelta ja alamme siirtyä kohti syksyä. Olen viime aikoina lukenut paksuja kirjoja, joten tämän kertaisella kirjastovierailulla halusin valita itselleni kevyempää lukemista ja ohuempia teoksia. Tällä kertaa kirjastolainojen pikaesittelyssä on kolme teosta, jotka valitsin kirjan paksuuden perusteella.

Ennen kirjastovierailua kävin paikallisen kirjaston nettisivuilla tekemässä tutkivaa etsiväntyötä ja tarkistamassa, mitkä ohuet kirjat ovat vapaana lainattavaksi. Toiveena oli saada käsiini muun muassa Sanaka Hiiragin Unohdettujen muistojen valokuvaamo, mutta toisin kävi. Kyseinen kirja on todella suosittu lukijoiden keskuudessa enkä ole vieläkään päässyt siihen käsiksi.

Pikaesittelyihin olen kirjoittanut pienet esittelytekstit kirjojen takakansien perusteella. Kaikista näistä kirjoista on tulossa omat kattavat esittelynsä myöhemmin tämän vuoden puolella.

Pikaesittelyssä syysloman kirjastolainat


1. Surulla on sulkapeite

Max Porterin Surulla on sulkapeite on todella ohut kirja, jonka saa luettua yhdeltä istumalta. Takakannen mukaan kyseessä on tarina kahdesta pojasta, joiden äiti on kuollut eikä isästä ole heille apua surun käsittelyyn. Sitten heille saapuu vierailija variksen muodossa.

Odotan mielenkiinnolla, millainen tarina näin ohueen kirjaan on saatu mahdutettua. Ajatus variksesta surun muodossa tuntuu kiehtovalta ja tuo väistämättä mieleen Edgar Allan Poen Korppi- nimisen runon. 

2. Vierashuone

Helen Garnerin Vierashuone kertoo tarinan kahdesta ystävästä, Helenistä ja Nicolasta. Nicola on syöpäsairas, jolle Helen tarjoaa vierashuoneensa vuodetta lepopaikaksi syöpähoitojen ajaksi. Takakansi kertoo teoksen olevan palkittu ja kriitikoiden ylistämä.

Tarinan asettelu vaikutti mielenkiintoiselta, joten valitsin tämän kirjan mukaani. Saa nähdä, vuodatanko kirjan lopussa kyyneleitä.

3. 117 kirjettä

Péter Gárdosin 117 kirjettä kertoo 25- vuotiaasta Miklosesta, joka on lähetetty Ruotsiin selviydyttyään Belsenin keskitysleiriltä. Hänellä on tappava keuhkotauti ja vain kuusi kuukautta elinaikaa. Tästä huolimatta hän aikoo löytää itselleen vaimon ja laatii 117 rakkauskirjettä tavoittaakseen kaikki Ruotsissa sodan jäljiltä toipuvat unkarilaisnaiset.

Kirjan kansikuva ja kirjan nimi kiinnittivät ensimmäisenä huomioni. Takakannen kuvaus tarinan juonesta varmisti haluni lukea tämä kirja lomani aikana. 

Loppusanat

Lukemisen lisäksi syysloma menee mukavasti lenkkeillessä. Syksy on ihanaa ulkoilun aikaa, kun aurinko ei porota enää täydellä teholla vaan lämpötila on juuri sopiva eikä maassa ole vielä lunta. Ikävintä syksyssä ovat ehdottomasti hirvikärpäset, joita metsässä lenkillä ollessa napsahtelee tasaiseen tahtiin lenkkeilijän vaatteisiin. 

Lenkkeilyn ohella aion tutkiskella potentiaalisia kanttarellipaikkoja. Pakkaseen mahtuisi talvea varten muutama pussillinen itse kerättyjä kanttarelleja, joista voi valmistaa maukasta ruokaa piristykseksi talven pimeisiin iltoihin.

Näillä sanoilla toivotan ihanaa syksyn jatkoa!

Lue lisää: Heinäkuun kirjastolainat: 6 erilaista teosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...