02 elokuuta 2024

Ikigai: pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Ikigai: pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain

Haluatko löytää oman elämäsi tarkoituksen? Ikigai: pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain on Héctor Garcian ja Francesc Miralleksen kirjoittama ja suursuosion saavuttanut filosofinen opaskirja. Tämän 178- sivuisen elämäntapaoppaan sivuilla lukijaa autetaan löytämään ikigai eli oman elämän tarkoitus ja syy, joka saa ihmisen nousemaan aamulla sängystä ylös. Kirjassa myös annetaan konkreettisia neuvoja, kuinka lukija voi parantaa omaa elämäänsä ja saavuttaa sen myötä pitkän, onnellisen ja merkityksellisen elämän.

Esittely

Mikä on tämä mystinen sana ikigai? Garcia ja Miralles kertovat sanan olevan japanilainen käsite, jonka kirjoittajien mukaan voi karkeasti kääntää tekemisen iloksi. Se on sukua logoterapialle, jonka perustana on elämän tarkoituksen löytäminen. Ikigai käsitteenä vie elämän tarkoituksen ajatusta kuitenkin syvemmälle.



Kirjan pääosaan nousee Okinawan saari, jolla asuu eniten pitkäikäisiä ihmisiä maailmassa. Garcia ja Miralles matkustavat Japaniin Okinawan saarelle Ogimin kylään, jossa he tutustuvat paikalliseen elämään ja kulttuuriin sekä saaren iäkkäisiin asukkaisiin. Kylän yhteisö on tiivis ja Ogimilla on tavallista kuulua kerhoon, moaihin, jonka tavoite on toimia suvun tai perheen tavoin. Jos yksi moain jäsenistä kohtaa vastoinkäymisiä elämässään, muut moain jäsenet tulevat apuun eikä kukaan jää ongelmiensa kanssa yksin. Haastatteluissa Ogimin kylän asukkaat kertovat omia arvioitaan pitkän elämänsä syistä ja paljastavat omat ikigainsa.

Mutta mistä japanilaisten pitkäikäisyys johtuu? Kirjoittajat esittelevät vastaukseksi muun muassa stressin hallintaa, Okinawalaista ruokavaliota ja kevyttä liikuntaa. Kirjasta saa konkreettisia ohjeita, kuinka omaan ruokavalioon voi ottaa vaikutteita Okinawan terveellisestä ja paljon vihanneksia sisältävästä ruokavaliosta, sekä neuvoja kevyen liikunnan harrastamiseen, jotta keho pysyy päivän mittaan tasaisessa liikkeessä. Kirjan kuvitusten avulla uutena liikuntamuotona voi kokeilla vaikka taijia, radio taisoa tai qigongia.


"Pitkän iän salaisuus on mennä aikaisin nukkumaan, herätä varhain ja tehdä kävelylenkki. Elää rauhassa ja riemuita. Säilyttää hyvät välit ystäviin. Kevät, kesä, syksy, talvi... Vuodenajoista pitää nauttia täysin rinnoin."  

 -Ogimin kylän asukas


Oma arvio

Tässä on opaskirja täynnä täyttä asiaa! Äärimmäisen hyvin ja selkeästi kirjoitettu kirja moniulotteisesta aiheesta. Kappaleet on tiivistetty hyvin sisältämään vain olennaisin tieto, kuitenkaan jättämättä mitään elintärkeää pois. Kirjan kieli on sujuvaa ja lukiessa pääsee helposti flow- tilaan. Teksti vei minut mukanaan enkä edes huomannut ajan kulumista. En yhtään ihmettele, että kirjasta on tullut julkaisunsa myötä kansainvälinen ilmiö.

Iäkkäiden ihmisten haastattelut toivat uusia näkökulmia elämään. Optimismi ja pienet ilon aiheet vaikuttivat olevan heillä päällimmäisinä mielessä. Jos tavoitteena on mahdollisimman pitkä elämä, sen saavuttamiseen ei tarvita mitään erityisiä vippaskonsteja. Kunhan ruokavalio on ravitseva, päivän mittaan tulee liikuskeltua ja, jos tämän lisäksi viettää aikaa itselle tärkeiden ihmisten seurassa, on pitkän elämän salaisuus selvitetty.



Minun ikigaini

Olet luultavasti törmännyt jossain termiin ikigai ja nähnyt siitä kertovan pallo- kuvion. Sen mukaan ikigai on se, mitä rakastat, mitä maailmassa tarvitaan, millä voit ansaita palkkasi ja missä olet hyvä. Kuvio on minulle tuttu, mutta kyseenalaistan vahvasti sen, että ikigain pitäisi tuoda ihmiselle rahaa.

Oma ikigaini koostuu arjen pienistä iloista kuten aamukahvista, kävelylenkeistä luonnossa, kissan kanssa leikkimisestä, kirjojen lukemisesta sekä nykyään blogin kirjoittamisesta. Mikään näistä ei tuo itselleni rahaa, mutta antaa joka aamu syyn nousta sängystä ylös ja yrittää nauttia uudesta päivästä täysin rinnoin. Näiden aktiviteettien pariin pääsyä oikein odottaa pitkän työpäivän jälkeen.

Loppusanat

Ikigai: pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain on mukaansa tempaava opaskirja. Se on mielestäni ansainnut menestyskirjan maineensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...