11 elokuuta 2024

Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin

Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin

Tiesitkö, että Japanin parlamentin ylähuoneen senaattorina on toiminut suomalainen mies? Minä en tiennyt ennen kuin löysin tämän kirjan ja sain taas oppia uutta.

Kirjaston hyllyvälejä kulkiessani ja uutta luettavaa etsiessäni katseeni osui kauniiseen kirjan kanteen. Otin kirjan käteeni ja saman tien huomioni kiinnittyi vangitsevaan otsikkoon; Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin. "Mitä ihmettä..?" ajattelin ja otin kirjan mukaani kotiin luettavaksi.

Esittely

Martti Turunen, nykyiseltä nimeltään Marutei Tsurunen, syntyi 30.4.1940 Höntönvaarassa Pohjois-Karjalassa. Hän muutti vanhempiensa mukana Jaakonvaaraan ja aloitti 16- vuotiaana sijaisen tehtävät Pielisjärven seurakunnan nuorisotyöntekijänä. Seurakunnassa työskennellessään hän huomasi houkuttelevan mahdollisuuden päästä Afrikkaan lähetystyöntekijäksi. Vuonna 1964 diakoniksi valmistuttuaan Tsurusella ja hänen vaimollaan oli koulutus, jonka turvin he jättivät anomuksen Suomen lähetysseuralle päästäkseen yhdessä lähetystyöhön Afrikkaan.



Eräänä päivänä lehteä selaillessaan Tsurunen kiinnitti huomionsa ilmoitukseen, jossa Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys etsi uutta perhettä lähetystyöhön Japaniin. Jumalan johdatukseen uskovana miehenä Tsurunen uskoi sen olevan suora viesti Jumalalta hänelle. Afrikan sijaan Tsurunen perheineen päätyikin lähtemään lähetystyöhön Japaniin.

Kirjassaan Tsurunen kertoo elämästään uudessa kotimaassaan Japanissa, elämäntehtävänsä etsimisestä, politiikkaan lähdöstä, vaalikampanjoinnista sekä urastaan Japanin senaattorina kahdentoista vuoden ajan.


"Tässä kirjassa haluan kertoa kaikista niistä ihmeistä ja vastoinkäymisistä, joita olen saanut kokea. Hartaasti myös toivon, että oman elämäntarinani ja kokemuksieni kautta voisin antaa vihjeitä siitä, miten voimme itse kukin löytää oman kutsumustehtävämme ja onnellisuutemme tässä maailmassa."

 

Oma arvio

Olipa mielenkiintoista lukea, kuinka pitkälle suomalaisella sisulla voikaan päästä. En ole aiemmin nähnyt tai kuullut uutisointia Marutei Tusurusesta, joten oletan, että hän on Suomessa suurelle yleisölle tuntematon ihminen. Tuntui silmiä avaavalle lukea suomalaisen kokemuksia japanilaisessa politiikassa.

Varsinkin kirjan loppupuolella on paljon asiaa japanilaisesta politiikasta, kampanjoinnista ja vaaleista. En ole perehtynyt Japanin vaaleihin millään lailla, mutta nyt kirjaa lukiessa pääsin siihen niin sanotusti sisälle. Tsurusen tyyli kertoa politiikasta oli lukijalle kevyttä lukea ja helppoa ymmärtää. Koen politiikan yleensäkin aika raskaaksi aiheeksi, mutta tätä kirjaa lukiessa minulle ei tullut raskasta tunnetta.



Kirja on hyvin jäsennelty, kappaleet olivat sopivan mittaisia ja niissä oli runsaasti asiaa. Lukijan mielenkiinto ja halu saada tietää lisää kestää aina kirjan avaamisesta sulkemiseen saakka. Politiikan lisäksi Tsurunen pyrkii selittämään japanilaista kulttuuria suomalaiselle lukijalle parhaansa mukaan. Hän kertoo myös perhe-elämästään hyvin avoimesti ja selittää, millaisia seurauksia avioerolla sekä uuden elämän aloittamisella Japanissa oli hänelle ja hänen lapsilleen.

Loppusanat

Vaikka politiikka ja Japani eivät välttämättä olisi mielenkiinnonkohteinasi, suosittelen lisäämään Marutei Tsurusen Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin- nimisen kirjan lukulistallesi. 

Tsurusen hyppy tuntemattomaan toimii esimerkkinä ja antaa rohkaisua niinä hetkinä, kun haluaisi tehdä suuria muutoksia elämässä, mutta mahdolliset vastoinkäymiset pelottavat. Jos vain uskaltaa ottaa askeleen kohti tuntematonta, lopputulos voi ylittää kaikki odotukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...