16 heinäkuuta 2024

Shoshin- aloittelijan mieli

Shoshin- aloittelijan mieli

Tänään haluaisin esitellä ensimmäisen lukemani Minna Eväsojan kirjoittaman kirjan nimeltä Shoshin- aloittelijan mieli. Se on 196 -sivuinen teos, johon Eväsoja on koonnut itselleen rakkaita ja merkityksellisiä japanilaisia ajatuksia ja mietteitä. Mukana on myös Eväsojan japanilaisen opettajan, Sensein, viljelemiä sanontoja.

Vanhimmat kirjan klassisista teksteistä ovat noin vuodelta 150 ja uusimmat 1800- luvulta. Jokaisen kappaleen loppuun on sisällytetty yksi ukiyo-e eli japanilainen puupiirros, jotka Eväsoja on valinnut Ateneumin taidemuseon laajasta japanilaisten puupiirrosten kokoelmasta.

Tämän julkaisun lainaukset olen valinnut kirjan ensimmäisestä kappaleesta nimeltä Aloittelijan mieli.


"Oppimisessa yksinkertaiset asiat ovat kaikkein vaikeimpia ja niihin tulisi palata aina uudestaan ja uudestaan, sillä yksinkertainen muoto paljastaa armotta virheet, ei ole mitään millä verhota osaamattomuuttaan."

 

Esittely

Kirjan kappaleet alkavat yhdellä ajatuksella tai mietteellä, joiden sanoman Eväsoja avaa lukijalle omien tulkintojensa mukaan. Kappaleet ovat pituudeltaan yhdestä kolmeen sivua ja niiden loppuun on sisällytetty yksi ukiyo-e, jotka on valittu monipuolisesti eri taiteilijoilta.

Oma arvio

Kirja on esteettisesti kaunis ja silmää miellyttävä sekä ulkoisesti että sisällöltään. Tykästyin heti Eväsojan tapaan kirjoittaa ja avata syvällisesti sekä monipuolisesti kappaleiden sanontojen merkitykset.

Ukiyo-et ovat hieno lisä kirjaan ja ne antavat lukijalle mahdollisuuden nauttia japanilaisesta taiteesta omassa kodissaan. Ukiyo-eta ihastellessa voi samalla pohdiskella ja tulkita juuri luettua kappaletta ja sen sanomaa. Omat suosikkini kirjan ukiyo-e puupiirroksista ovat Utagawa Hiroshigen Ilotulitus Ryogokussa -niminen väripuupiirros sekä Utagawa Kunisadan Sono Sugata Yukari no Utsushi-e puupiirros.

Lukija voi halutessaan lukea kirjan joko hitaasti kappale kerrallaan nautiskellen teekupponen kädessä tai nopeasti ahmien. Todella mukavaa luettavaa illalla ennen nukkumaanmenoa, kun haluaa saada päivän kiireet pois mielestä ja olon tyyneksi ja rauhalliseksi. Itse luin kirjan rauhalliseen tahtiin ja pysähdyin jokaisen kappaleen jälkeen pohdiskelemaan ja tulkitsemaan lukemaani tekstiä omien näkemysteni mukaan.


"Mestarin tasolle ei ole oikotietä. Perusteet ja säännöt ovat kaiken oppimisen pohja ja niiden tulee olla hyvin hallussa, oli kyse sitten tieteestä, teetaiteesta tai kalligrafiasta."

 

Loppusanat

Minna Eväsojan Shoshin- aloittelijan mieli- niminen teos on mielestäni tutustumisen arvoinen, jos et ole vielä tutustunut Eväsojan tuotantoon. Tämä kirja sai itselläni kipinän syttymään japanilaista kirjallisuutta sekä muita Japani- aiheisia kirjoja kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...