17 elokuuta 2024

Kirja-aarteeni Kiotosta: muistoissa kabuki- näytelmä

Kirjoja lukiessa näkyviin jäävät käytön jäljet; sivut hapertuvat, sivuille jää tahroja, ne repeytyvät ja kannet kuluvat. Meillä kaikilla lukijoilla on kuitenkin kirja, jota kohtelemme hellästi, käsittelemme silkkihansikkain ja suojelemme kulumisen jäljiltä. 

Oma kirja-aarteeni on ostettu Kiotosta. Säilytän sitä muovin sisällä muista kirjoista syrjässä ja valolta suojattuna. Kohtelen sitä hellävaroen ja pyrin olemaan jättämättä sen sivuille minkäänlaisia jälkiä. Yllä olevassa kuvassa on kyseisen kirjan kansikuva.

Esittely

Hurahdin pari vuotta sitten kabuki- teatteriin katsottuani Netflixissä Akadou Suzunosuke- nimisen kabuki- näytelmän sekä sen tekemisestä kertovan dokumentin. Haaveenani on siitä asti ollut kabukin katsominen Japanissa.

Suunnilleen näihin aikoihin vuosi sitten suuri haaveeni toteutui. Pääsin Kioton matkallani katsomaan Minamiza- teatterissa kabuki- näytelmän nimeltä Kaidan Botan Dōrō, eli vapaasti suomennettuna kummitusnäytelmä Pionilyhty.

Näytelmän väliajalla kävin ostamassa tämän kirjan itselleni muistoksi. Se sisältää Kaidan Botan Dōrōn pääosissa näyttelevien Bandō Tamasaburō V:n ja Kataoka Ainosuke VI:n haastatteluita ja kuvia. Näiden lisäksi kirjassa on korkealaatuisia kuvia Minamiza- teatterista ja Kaidan Botan Dōrō- näytelmästä. Kirja on A5- kokoinen ja 65- sivua pitkä. Se on kirjoitettu japaniksi, lukuun ottamatta aivan kirjan lopussa olevaa englanninkielistä yhteenvetoa näytelmän juonesta. Koska kirja on japanilainen, se luetaan länsimaisesta tavasta poiketen ylhäältä alas ja oikealta vasemmalle.


Kaidan Botan Dōrō- näytelmän juliste

Muistoissa kabuki- näytelmä

Ostin ennen matkaa lipun näytökseen netin kautta kabukin viralliselta nettisivulta. Sain varattua paikan katsomon alimmasta kerroksesta varsin läheltä päälavaa. Kabuki- teattereiden katsomot on tyypillisesti rakennettu useampaan eri kerrokseen katsomon kolmea seinustaa kiertäen. 

Länsimaisista esiintymislavoista poiketen päälavalta katsomon poikki ja yleisön keskellä teatterin takaosaan kulkee puinen hanamichi, jolla näytelmän hahmot tekevät näyttäviä sisään- ja poistuloja näytelmän aikana. Minamiza- teatteri on ulkoapäin todella upea rakennus. Sisällä ollessa kultaisen ja punaisen väreissä hehkuessaan teatteri oli aivan käsittämättömän kaunis.

Olin lumoutunut näytelmästä, sen juonesta, näyttelijöiden meikeistä, puvuista, livenä kuultavasta taustamusiikista, rummutuksen luomasta jännityksen tunteesta sekä näyttelijöiden melodisesta äänenkäytöstä. Näytelmä oli viihdyttävä ja tunnelma ajoittain jännittävä, olihan kyseessä kummitusnäytelmä. Imeydyin näytelmään ja pari tuntia meni ohi hujauksessa.

Olen erittäin kiitollinen, kun pääsin katsomaan kabuki- näytelmän ja vieläpä kabukin synnyinsijoilla Kiotossa, Kamo- joen varrella. Vaalin tätä muistoa ikuisesti sydämessäni ja toivon, että vielä joskus pääsisin katsomaan kabukia. 


Kuva kirjan sivuilta; Kioton Minamiza- teatteri

Kuva kirjan sivuilta; Minamiza päälavalta katsottuna.
Kuvassa katsomon kolme eri kerrosta ja hanamichi.


Näytelmän juoni

Näytelmä alkaa nuoren Otsuyu- nimisen neidon tehtyä yhdessä palvelijansa Oyonen kanssa itsemurhan, koska Otsuyu ei voi olla yhdessä rakkaansa kanssa. Otsuyu ja Oyone alkavat kuolemansa jälkeen vierailla Otsuyun rakkaan, Shinzaburōn, luona kummitusten muodossa. Oyone kantaa kädessään pioniksi koristeltua lyhtyä, joka valaisee kummitusten tietä. Puisten geta- kenkien kalke kertoo kummitusten saapuvan.

Shinzaburō päästää kummitukset sisälle taloonsa. Rakastavaiset ovat viimein yhdessä ja Shinzaburō päätyy viemään Otsuyun mukanaan makuuhuoneeseen. Ohikulkumatkalla olevan Shinzaburōn Tomozō- nimisen palvelijan huomio kiinnittyy makuuhuoneessa palaviin valoihin ja uteliaisuus vie tilanteessa voiton. Tomozō kurkistaa makuuhuoneen ovenraosta sisälle ja kauhistuu huomatessaan isäntänsä syleilevän Otsuyun kummitusta. Paetessaan järkyttyneenä paikalta Tomozō törmää vielä Oyonen kummitukseen.



Pappi antaa Shinzaburōn suojaksi talismaaneja, jotka ripustetaan talon ympärille. Talismaanien tarkoituksena on estää kummitusten yölliset vierailut ja näin ollen suojella Shinzaburōta. Huomattuaan etteivät kummitukset pääse enää lähestymään Shinzaburōn taloa, Otsuyu ja Oyone päättävät mennä Tomozōn luo pyytääkseen Tomozōn apua talismaanien poistamiseen.

Kummitusten saavuttua pelosta tärisevä Tomozō neuvottelee asiasta yhdessä vaimonsa Ominen kanssa ja he päätyvät pyytämään kummituksilta 100 kultakolikkoa palkkioksi talismaanien poistosta. Kummitukset suostuvat pyyntöön ja vastapalveluksena Tomozō poistaa talismaanit. Kun talismaanit on poistettu, kummitukset pääsevät jälleen Shinzaburōn luo. Kummitusten yöllisen vierailun jälkeen Shinzaburōn elämä tule päätökseensä.

Pari vuotta vierähtää eteenpäin. Kummituksilta saamillaan kultakolikoilla Tomozō ja Omine avaavat kaupan, joka menestyy hyvin. Tomozō päätyy kuitenkin viettämään aikaa eräässä läheisessä ravintolassa ja rakastuu siellä ollessaan toiseen naiseen. Omine saa miehensä touhut selville ja eräänä iltana Tomozōn palattua kotiin pariskunta ajautuu riitaan, jonka jälkeiset tapahtumat saavat traagisen päätöksen.

Näyttelijät

Bandō Tamasaburō V on onnagata eli miespuolinen näyttelijä, joka on erikoistunut näyttelemään naisrooleja. Bandō Tamasaburō V on Japanissa erittäin arvostettu ja suosittu kabuki- näyttelijä. Hänelle on myönnetty korkea-arvoinen Japanin elävän kansallisaarteen titteli.

Kataoka Ainosuke VI on nouseva kabuki- tähti. Hän on kabuki- teatterin lisäksi esiintynyt myös televisiossa ja elokuvissa.


Kuva kirjan sivuilta; Japanin elävä kansallisaarre Bandō Tamasaburō V


Hyödyllisiä linkkejä

Kabuki kool on NHK:n eli Japanin yleisradioyhtiön ohjelma, jossa esitellään kabuki- teatteria. Toinen ohjelman juontajista on Kataoka Ainosuke VI. Jaksot sisältävät esittelyjä erilaisista kabuki- näytelmistä ja tekevät kabukissa nähtävät asut, meikit, hahmot sekä näytelmissä käytettävän rekvisiitan ja lavastuksen katsojille tutuksi. Täältä löydät asiantuntevaa tietoa kabuki- näyttelijän selostamana. Ohjelma on dubattu englanniksi.

Kabuki in Depth- niminen Youtube- kanava on omistautunut kabuki- teatterille, joten tältä kanavalta löytyy paljon hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa kabukiin liittyen. Käy ihmeessä kurkkaamassa ja tutustumassa tähän kanavaan, jos uteliaisuus kabukia kohtaan heräsi.

Loppusanat

Kirjojen lisäksi pidän kulttuurista ja esittävistä taiteista, kuten teatterista. Kabuki- teatteri on mielestäni Suomessa varsin tuntematon aihe, joten ehkä tämä julkaisu sai mielenkiintosi heräämään tätä 400 vuotta vanhaa taidemuotoa kohtaan. 

Laitan alle vielä videon Kaidan Botan Dōrōn trailerista, jos haluat vilkaista, miltä kabukin kummitusnäytelmä näyttää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...