13 syyskuuta 2024

Ichigo ichie: hetkessä elämisen taito japanilaisittain

Ichigo ichie: hetkessä elämisen taito japanilaisittain

Tämä hetki on vain nyt eikä se koskaan toistu samanlaisena. Ichigo ichie: hetkessä elämisen taito japanilaisittain on Ikigai- menestyskirjan kirjoittajien Héctor Garcian ja Francesc Miralleksen elämäntapaopas. Tämän 150- sivuisen kirjan avulla lukija voi oppia, kuinka elää hetkessä.


"Ichigo ichie ei ole suoraan suomennettavissa, mutta käsitteen voi tulkita kahdella tavalla. Ichigo ichien voisi kääntää sanoilla "yksi kerta, yksi kohtaaminen" tai "tässä hetkessä, yksi mahdollisuus". Se siis tarkoittaa, että jokainen kohtaaminen, jokainen kokemus, on ainutlaatuinen lahja, joka ei koskaan toistu samanlaisena. Niinpä mahdollisuus pakenee iäksi käsistä, ellei siihen tartu heti."

 

Esittely

Kirja alkaa kappaleella, jossa käsitellään japanilaista termiä "ichigo ichie" ja kerrotaan lyhyesti käsitteen alkuvaiheista. Näin lukija ymmärtää kirjassa toistuvan käsitteen merkityksen. Lisäksi muita kirjassa käsiteltäviä termejä ovat muun muassa mono no aware, memento mori ja carpe diem, jotka kaikki liittyvät "ichogo ichie" termiin omalla tavallaan.

Ainutlaatuisia hetkiä ja kohtaamisia on kaikkialla ympärillämme, emme vain aina huomaa niitä.  Japanissa hetken aikaa kukkivat ja kukinnan jälkeen tuulen mukana pois varisevat kirsikkapuiden kukat ovat saaneet kirjassa oman kappaleensa. Kirsikankukat muistuttavat elämän hetkellisyydestä ja sen katoavaisuudesta.



Buddhalaisuus, zen-mietiskely, meditaatio ja teeseremonia ovat yksi kirjan kantavista teemoista. Kirja opettaa keinoja, joilla voi pysähtyä hetkeen ja tehdä omanlaisiaan "ichigo ichie"- hetkiä. Esimerkiksi teeseremoniasta voi ottaa inspiraatiota ja luoda itsekseen tiettynä viikonpäivänä teehetken, jolloin tarkoituksena on keskittyä rauhallisessa tilassa teen nauttimiseen kaikilla aisteilla. Kirja antaa vinkkejä ja ideoita myös suurempien juhlien järjestämiseen, jolloin juhlat jäävät unohtumattomina vieraiden mieleen.

Kirjan hauskaksi lopetukseksi kirjoittajat ovat koonneet "ichigo ichien" kymmenen sääntöä.

Oma arvio

Otin kirjan luettavakseni, koska ajatus hetkessä elämisessä ja juuri tähän hetkeen keskittymisestä tuntuivat tärkeiltä aiheilta nykyajan hektisessä maailmassa. Ihmisten huomion vievät usein kiire, erilaiset tekniset laitteet ja sosiaalinen media. Kaduilla kävelijät ovat usein kiinnittäneet huomionsa kädessä olevaan puhelimeen ja sen ruutuun eivätkä havainnoi ympäröivää maailmaa, sen tapahtumia ja ääniä. Matka taittuu omassa pienessä kuplassa laput silmillä ja musiikit korvilla.



Pidin todella paljon Garcian ja Miralleksen kirjoittamasta Ikigai: pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain- nimisestä teoksesta, joten odotukset olivat korkealla tämän kirjan suhteen. Harmikseni korkealle asetetut odotukset eivät kuitenkaan täyttyneet. En varsinaisesti pettynyt kirjaan, mutta koin kirjan hetkittäin itseään toistavaksi ja puuduttavaksi lukea, jonka vuoksi lykkäsin lukuhetkiä kirjan parissa useampaan otteeseen.

Löysin kirjan sivuilta kuitenkin hyödyllisiä neuvoja, jotka voi ottaa käyttöön omassa elämässä. Neuvot toisen ihmisen kohtaamisesta ja kuuntelemisesta puhutteli, koska harvassa ovat ne ihmiset, jotka oikeasti osaavat kuunnella. Kirjan kappaleista Katoavainen kauneus kosketti minua eniten.

Loppusanat

Ichigo ichie: hetkessä elämisen taito japanilaisittain opettaa ja antaa lukijalle vinkkejä elää hetkessä ja arvostaa hetken katoavaisuutta. Kirja on hyvä muistutus pysähtyä kiireen keskellä ja havainnoida kaikilla aisteilla, mitä ympärillä tapahtuu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...