25 elokuuta 2024

Kirsikkapuun alla: japanilaisia puupiirroksia

Kirsikkapuun alla: japanilaisia puupiirroksia

Olen vieraillut taidemuseoissa hävettävän vähän ja sen vuoksi sivistyksessäni on suuri aukko. Haaveilen jonain päivänä pääseväni taidemuseoon katsomaan aitoja ukiyo-e puupiirroksia. Siihen päivään asti joudun odottamaan ja tyytymään kirjojen antiin. Löysin sattumalta kirjastosta tämän helmen.

Japanilaista taidetta käsittelevään Kirsikkapuun alla: japanilaisia puupiirroksia- nimiseen teokseen on koottu japanilaisia ukiyo-e puupiirroksia. Tähän 125- sivuiseen kirjaan on koottu Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin karttuneita teoksia sekä Antellin kokoelman ukiyo-e puupiirroksia.

Esittely

Kirja alkaa Sinebrychoffin taidemuseon museonjohtajan esipuheella, jossa hän kertoo hieman Kansallisgallerian japanilaisten puupiirrosten kokoelmasta ja Antellin kokoelman hankinnan historiasta. Esipuheen jälkeen on kattavat kappaleet ukiyo-e puupiirroksista, niiden piirrostyyleistä, tunnetuista taiteilijoista ja puupiirrosten yleisistä aiheista. Esipuhe ja kirjan muut kappaleet on kirjoitettu suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi.

Pääosassa ovat vaikuttavat ja kauniit ukiyo- e puupiirrokset, jotka on valittu monipuolisesti eri taiteilijoilta. Lukija pääsee ihastelemaan muun muassa Utagawa Hiroshigen ja Katsushika Hokusain maisema- kuvia sekä Utagawa Kunisadan kabuki-kuvia.



Oma arvio

Rakastan ukiyo-e puupiirroksia ja olin haltioissani löytäessäni tämän kirjan paikallisesta kirjastosta. Olo oli kuin lapsella karkkikaupassa, kun kävelin innosta puhkuen kirja kainalossa kotiin. En miltei malttanut odottaa pääseväni ihastelemaan kirjaan koottuja ukiyo-e puupiirroksia.

Vietin mukavan iltapäivän teekupponen kädessä kuvia ihastellen. Omaksi suosikikseni kirjan taiteilijoista nousi Utagawa Kunisada kabuki- teatteri aiheisilla puupiirroksillaan. Hurahdin pari vuotta sitten kabuki- teatteriin nähtyäni Netflixissä Akadou Suzunosuke- nimisen kabuki- näytelmän ja siitä kertovan dokumentin. Sen jälkeen olen tutustunut syvemmin kabuki- teatteriin ja käynyt katsomassa kabuki-näytelmän Kioton Minamiza- teatterissa. Tästä syystä olin riemuissani saadessani katsella Utagawa Kunisadan värikkäitä ja toimintaa täynnä olevia kabuki- kuvia.

Pidän myös erittäin paljon kurtisaani- aiheisista puupiirroksista. Kuvat ovat erittäin värikkäitä ja kurtisaanien kimonoihin sekä obi- vyöhön on saatu mahdutettua paljon yksityiskohtia. Hiukset ovat näyttävät ja täynnä koristeita. Vietin hyvän tovin ihastellessani Utagawa Kuniyoshin puupiirrosta nimeltä Neljä Geishaa, sarjasta Parhaat kurtisaanit.



Loppusanat

Kuvia katsellessani en voi olla ajattelematta, että ukiyo-et pääsevät varmasti näyttämään parhaimmat puolensa ollessaan esillä taidemuseossa alkuperäisessä koossaan. Kirjan sivuilla ja pienemmässä koossa en koe niiden pääsevän aivan täyteen loistoonsa. 

Kuten totesin, olisi mukavaa käydä paikan päällä taidemuseossa ihastelemassa ukiyo- e puupiirroksia, mutta harmikseni en ole saanut siihen vielä mahdollisuutta. Tästä syystä olen kuitenkin iloinen, että on olemassa kirja, jonka sisältöön koottuja puupiirroksia voi ihastella omassa kodissaan.

Kirsikkapuun alla: japanilaisia puupiirroksia on mukava pieni kirja, joka tarjoaa mahdollisuuden ihastella japanilaista taidetta omassa kodissaan. Kirja tarjoaa silmille kauneuden hetken ja mielelle pysähtymisen hetken päivään.

Lue lisää: Kirja-aarteeni Kiotosta: muistoissa kabuki- näytelmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...