28 heinäkuuta 2024

Välähdys hämärässä: variaatioita Izumi Shikibun runoista

Välähdys hämärässä: variaatioita Izumi Shikibun runoista

Runoteokset ovat jääneet vähemmälle huomiolle lukujonossani, joten päätin tarttua tähän kirjaan korjatakseni aukon sivistyksessä. Ajattelin, että näin pienestä kirjasta on helpointa aloittaa tutustuminen runojen maailmaan.

Eija Aromaan runoteos nimeltä Välähdys hämärässä: variaatioita Izumi Shikibun runoista on pieni ja siro 134- sivuinen kirja. Tähän teokseen Aromaa on koonnut 119 kappaletta Heian- kaudella eläneen hovinaisen Izumi Shikibun tankarunoa. Izumi Shikibun aikalaisia Heian- kaudella eläneistä hovinaisista olivat muun muassa Murasaki Shikibu ja Sei Shōnagon.

Tämän julkaisun lainauksiin olen valinnut Aromaan teoksesta itseäni eniten koskettavimmat runot.


"Lohduttaisi jos

palaisit vain salaman

iskun ajaksi-

nähty ja menetetty

välähdys hämärässä"

 

Esittely

Kirjan alussa Aromaa antaa hieman taustatietoa Izumi Shikibun historiasta ja elämästä, jonka jälkeen hän selittää lukijalle, millainen tankaruno on. Tankarunon mitta on 31 tavua viidessä säkeessä eli 5-7-5-7-7. Aromaa kertoo ettei osaa japanin kieltä ja on sen vuoksi tehnyt omat tulkintansa ja suomennoksensa runoista käyttäen lähtökohtanaan englanninkielisiä käännöksiä. Tästä syystä kirjan nimen alaotsikoksi on valikoitunut variaatioita Izumi Shikibun runoista.

Kirja on jaettu kolmeen eri kappaleeseen; kevääseen, rakkauteen ja syksyyn. Kirjan päättäväksi runoksi Aromaa on valinnut tiettävästi Izumi Shikibun viimeiseksi jääneen, kuolinvuoteellaan kirjoittaman runon.

Aromaa kertoo kulkeneensa Izumi Shikibun kanssa samaa matkaa jo useiden vuosien ajan. Heian- kaudella (vuodesta 794 vuoteen 1185) eläneen naisen tekstit herättivät hänessä niin suuria tunteita, että ne pystyivät ylittämään sekä kulttuurilliset että aikaan ja kieleen sidotut rajat.



Oma arvio

Olen viehättynyt japanilaisista runoista ja Heian- kauden hovinaisten tuotoksista. Siksi olin innostunut huomatessani kirjaston hyllyllä Aromaan teoksen Izumi Shikibun runoista.

Kirjan kansikuva on mielestäni kaunis, kuten myös sisältö. Oli hurmaavaa lukea Aromaan alkutekstit ja huomata, kuinka suuria tunteita Izumin runot ovat hänessä herättäneet. Aromaa on selvästi löytänyt Izumi Shikibusta itselleen sielunsiskon.

Viehätyin eniten kevät- ja syys- osion runoista, joissa Izumi tekee havaintoja luonnosta kuten sirkkojen sirityksestä, kuutamosta sekä luumu- ja kirsikkapuista. Tankarunojen 31 tavuun saa mahtumaan yllättävän paljon sisältöä ja monenlaisia tunteita. Izumin taitava sanojen käyttö ja omien tunteidensa tiivistäminen lyhyeen runomittaan saavat lukijan tuntemaan Izumin syvän kaipauksen rakkaitaan kohtaan, kun nämä eivät lupauksistaan huolimatta tulleetkaan häntä tapaamaan.

Alla lainaus kevät- osiosta.


"Sirkka sirittää

sanoilla joita en voi

ymmärtää, silti

olen varma että sen

laulu kertoo surusta."

 

Loppusanat

Olen tyytyväinen, että päätin tutustua tähän runoteokseen ja itselleni entuudestaan tuntemattomaan kirjallisuuden muotoon. Tämän teoksen lukemisen jälkeen olen vakuuttunut, että aion jatkossakin tutustua erilaisiin runoteoksiin ja näin monipuolistaa "kirjamakuani".

Eija Aromaan Välähdys hämärässä: variaatioita Izumi Shikibun runoista on mukava pieni kirja rauhoittumisen hetkiä varten. Runojen ystävät tulevat ihastumaan tähän teokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...