21 heinäkuuta 2024

Melkein geisha - hurmaava ja hullu Japani

Melkein geisha - hurmaava ja hullu Japani

Olen lukenut useamman Minna Eväsojan kirjan, jotka käsittelevät japanilaista estetiikkaa. Hän on kirjoittanut näiden lisäksi muusta aiemmasta tuotannostaan poikkeavan ja henkilökohtaisemman kirjan, jossa kertoo tarinoita elettyään ja opiskeltuaan Japanissa. Melkein geisha - hurmaava ja hullu Japani on 239- sivuinen teos, johon Eväsoja on kirjoittanut laidasta laitaan erilaisia tarinoita kokemuksistaan ja seikkailuistaan suomalaisen silmin japanilaisessa yhteiskunnassa.

Esittely

Kirjassa on varsin kattavasti 45 kappaleen verran erilaisia tarinoita. Itse kappaleet ovat vain muutaman sivun mittaisia, mutta niihin on saatu mahtumaan paljon asiaa ilman ylimääräistä sisältöä. 

Kirjassa Eväsoja muun muassa esittelee japanilaisen tohvelikulttuurin, kertoo kuinka terveydenhoito Japanissa toimii, millaiset ovat japanilaiset häät ja hautajaiset sekä muistelee ensi kohtaamistaan suuresti arvostamansa Sensein kanssa.



Oma arvio

Sain tämän kirjan muutama vuosi sitten joululahjaksi. Antauduin tekstin vietäväksi ja luin kirjan läpi joulunpyhien aikana. Minusta oli kiehtovaa lukea Eväsojan kokemuksia ulkomaalaisena japanilaisessa yhteiskunnassa, jossa ulkomaalaisilla on hankaluuksia päästä sisälle niin sanottuun "sisäpiiriin".

Olin jo etukäteen tietoinen Japanin hierarkisesta yhteiskunnasta, mutta oli opettavaista saada asiasta lisää tietoa ihmiseltä, joka on sen itse kokenut.  Kun Eväsoja kertoo joutuneensa omaksumaan ja esittämään yhteiskunnan odottamaa roolia, en ollut enää yllättynyt, kun hän kertoi talonsa olleen kuin turvapaikka, jossa roolit voi riisua ja olla oma itsensä. Tosin roolin joutui laittamaan taas uudelleen päälle vuokraemännän pelmahtaessa asuntoon sisään omilla avaimillaan.


"Vuokraemännän oikeudella rouva Makioka tuli omilla avaimillaan sisään asuntoon milloin halusi: tuomaan kasvattamiaan luomuvihanneksia tai kerran viikossa tarjoilemaan vihreällä teellä maustetun matcha- täytekakun palasen opiskeluideni piristykseksi."

 

Osa tarinoista saa hymyn nousemaan suupieliin, osa aiheuttaa hämmästystä ja osa on suorastaan surullista luettavaa. Kokonaisuudessaan kirja on mielestäni kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa eikä vakavista aiheista ole tehty lukijalle liian raskasta luettavaa. Eväsoja on päässyt kokemaan ja ollut mukana vaikka minkälaisessa seikkailussa Japanissa ollessaan.

Tarinat itsessään ovat varsin lyhyitä, joten kirjan voi halutessaan lukea joko nopeasti läpi tai nautiskella siitä hitaasti yksi kappale kerrallaan. Eväsojan muu tuotanto on keskittynyt enemmän estetiikkaan, joten oli mukavaa vaihtelua lukea hieman muusta tuotannosta poikkeava kirja, joka ei keskity pelkästään kauneuden käsitteisiin vaan tuo esiin myös asioiden karumman puolen.

Loppusanat

Melkein geisha- hurmaava ja hullu Japani on hurmaava kirja, jonka avulla lukija pääsee nojatuolimatkalle Japaniin. Kirja on ajaton, joten mielestäni sen pariin voi palata aina uudestaan ja uudestaan.

Lue lisää Minna Eväsojan tuotantoa:  Shoshin - aloittelijan mieli 
                                                                    Wabi ja sabi - Mietiskelypäiväkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...