16 heinäkuuta 2024

Geisha of Gion

Geisha of Gion

Jos olet ikinä miettinyt millaista geishan elämä oikeasti on, tässä on lukuvinkki juuri sinulle. Entinen geisha Mineko Iwasaki kertoo englanninkielisessä Geisha of Gion- nimisessä omaelämäkerrassaan elämästään geishana. Mineko adoptoitiin vanhemmiltaan Iwasakin okiyaan suvun atotoriksi eli lailliseksi perijäksi. Hän oli oman aikansa menestynein geisha, mutta jäi kaikkien yllätykseksi eläkkeelle uransa huipulla 29- vuotiaana.


"I want you to know what it is really like to live the life of a geisha, a life filled with extraordinary professional demands and richly glorious rewards. Many say I was the best geisha of my generation; I was certainly the most succesful. And yet, it was a life that I found too constricting to continue. And one that I ultimately had to leave."

 

Esittely

Geisha of Gion alkaa Mineko Iwasakin, synnyinnimeltään Masako Tanaka, tarinalla elämästään Kiotossa vanhempiensa nuorimmaisena lapsena 11- lapsisessa perheessä. Eräänä päivänä mystinen nainen nimeltä Madam Oima, Gion Kobussa sijaitsevan Iwasakin okiyan omistaja, ilmestyy Masakon vanhempien luo neuvottelemaan yhden heidän tyttärensä luovuttamisesta Iwasakin okiyaan. Yllättäen Madam Oima kiinnittää huomionsa 3- vuotiaaseen Masakoon ja haluaa myös hänet luokseen okiyaan. Madam Oima haluaa kouluttaa Masakosta geishan ja tehdä hänestä atotorin eli laillisen perijänsä adoption kautta.

Masakon vanhemmat vastustavat Madam Oiman ehdotusta, mutta alkukankeuden jälkeen Masako päättää itse 5- vuotiaana haluavansa muuttaa Gion Kobuun Madam Oiman omistamaan Iwasakin okiyaan. Hän aloittaa tanssimisen arvostetussa Inouen koulussa korkea-arvoisen Iemoton opetuksessa ja näin Masakon polku taiteellisella uralla alkaa.



Päivät kuluvat tiukkojen aikataulujen siivittäminä eikä Minekon niittämä maine miellytä muita maikoja ja geishoja. Hän kuvaileekin, kuinka julmaa kohtelua saa heiltä osakseen vaikka kokeneempien geishojen pitäisi auttaa Minekoa kehittämään taitojaan taiteellisella uralla. Sisukkaasti Mineko päättää tulla kaikista parhaimmaksi ja olla koko karyukain Number One.

Mineko avaa kirjassaan oven geishojen salaiseen maailmaan ja kertoo arjestaan Gion Kobun karyukaissa, sen yhteisön elämästä ja säännöistä sekä geishaksi kouluttautumisesta. Samalla hän muistelee lukuisia erilaisia asiakaskohtaamisia teehuoneiden suljettujen ovien takana, jonne vain harvoilla ja valituilla on sisäänpääsy.

Oma arvio

Mineko Iwasakin kirja oli erittäin mielenkiintoista luettavaa ja antoi geishojen salaisesta maailmasta paljon uutta tietoa. En ole lukenut Arthur Goldenin kirjaa, mutta huomasin joitakin yhtäläisyyksiä Minekon tarinasta ja Memoirs of a geisha- elokuvasta. Omasta mielestäni elokuva on tehty reilusti värikynää käyttämällä puhtaaksi viihteeksi ja siihen on sekoitettu mukaan joitakin elementtejä geishojen maailmasta. Elokuva on siitä huolimatta kauniisti tehty kokonaisuus ja yksi suosikeistani.

Kirjassa korjataan vääriä tietoja liittyen geishan ammattiin ja haluaisin itsekin käyttää hetken oikaistakseni yleisimmän väärinkäsityksen; geisha ei tarjoa seksuaalisia palveluita. Geisha on nimenomaan taiteilija ja viihdyttäjä, elävä taideteos, joka on omistanut elämänsä taiteelle. Hän viihdyttää asiakkaita ochayassa eli teehuoneessa tanssimalla, soittamalla ja laulamalla sekä on juhlien loistava tähti. Asiaan perehtymätön voi helposti sekoittaa oiranin (kurtisaani) ja geishan toisiinsa.



Olin jo ennen Geisha of Gionin lukemista katsonut erilaisia dokumentteja geishojen maailmasta ja olin joten kuten tietoinen, kuinka kurinalaista heidän elämänsä hierarkisessa yhteisössä on. Oli yllättävää huomata, kuinka pitkää päivää maikot tekevät, viettäen päivät tanssia ja soittoa harjoitellen ja illat ochayassa asiakkaita viihdyttäen. Adoptio oli tullut minulle tutuksi jo kabukin maailmasta, mutta en ollut tietoinen, että myös geishojen maailmassa atotori voidaan adoptoida geisha- sukuun okiyan jatkajaksi ja häntä aletaan kouluttaa tulevaan tehtäväänsä hyvin nuoresta lähtien.

Mineko Iwasakin sisukkuus taiteellisen uransa aikana sai minussa aikaan syvää ihailua ja kunnioitusta. Vuosia kestäneen piinan sietäminen, sekä oman siskonsa, että muiden maikojen ja geishojen osalta ei varmasti  ollut helppoa.

Loppusanat

Mineko Iwasakin Geisha of Gion on opettavainen omaelämäkerta, joka avaa oven geishojen salaiseen maailmaan. Jos olet lukenut Arthur Goldenin Memoirs of a geisha- nimisen kirjan, suosittelen tutustumaan myös tähän teokseen.

Toivotan ihania lukuhetkiä kirjan parissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...