08 syyskuuta 2024

Mangan ja animen ystäville: The Apothecary Diaries

Mangan ja animen ystäville: The Apothecary Diaries

Mangan ja animen ystävät, onko The Apothecary Diaries teille tuttu? Löysin The Apothecary Diaries- nimisen animen sattumalta Youtubesta. Katsoin sen japaninkielisenä versiona ja englanniksi tekstitettynä. Jäin ensimmäisen jakson jälkeen sarjaan koukkuun ja minulle iski hirmuinen halu tutkia, onko tästä kyseisestä animesta tehty myös manga. Ajattelin saavani lukemalla nopeammin selville tarinan loppuratkaisun. En voinut uskoa silmiäni todeksi, mutta onnistuin kuin onnistuinkin löytämään The Apothecary Diaries- nimisen mangan neljä ensimmäistä osaa paikallisesta kirjastosta.

Esittely

MaoMao on 17- vuotias apteekkarin tytär, jolla on erikoinen harrastus; hän rakastaa myrkkyjä yli kaiken. MaoMaon apteekkari-isä osaa valmistaa lääkkeitä, joten MaoMao on isänsä opastuksella opiskellut lääketiedettä ja kerryttänyt tietämystään sairauksista jo vuosien ajan. MaoMao on käyttänyt itseään koekaniinina omissa lääketieteellisissä kokeiluissaan ja rakkaudesta myrkkyjä kohtaan hän on testaillut niitä itseensä. Kokeilujensa ansiosta hän on kasvattanut poikkeuksellisen vastustuskyvyn erilaisten myrkkyjen vaikutuksia vastaan.

Tapansa mukaan MaoMao lähtee läheiseen metsään etsimään yrttejä lääkkeiden valmistusta varten. Isä lähettää tyttärensä matkaan ja varoittaa hyvästellessään alueella liikkuvista sieppaajista. MaoMao lupaa isälleen olevansa varovainen ja palaavansa illalla kotiin. Yrtit löytyvät metsän kätköistä, mutta työhönsä uppoutuneena MaoMao ei huomaa häntä lähestyviä ihmiskauppiaita, joten ryhmä onnistuu sieppaamaan MaoMaon. Hänet myydään keisarin palatsiin palvelijaksi.



Muutaman kuukauden palatsissa palveltuaan MaoMao alkaa tottua ympäristöönsä. Pian ilouutinen tavoittaa palatsin työntekijät; keisarin kaksi jalkavaimoa ovat molemmat saaneet lapsen. Lapsista toinen on tyttö ja toinen poika. Iloa ei kuitenkaan kestä pitkään, kun molemmat vauvat ja lasten äidit sairastuvat vakavasti. Palatsissa huhutaan kyseessä olevan kirous, joka on tappanut keisarin aiemmat lapset. Sama kohtalo odottanee myös näitä kahta pienokaista.

Nokkela MaoMao ei kirouksiin usko. Sairauksista tietävänä ihmisenä ja apteekkarin tyttärenä hän keksii syyn, joka vauvat on sairastuttanut. Ollessaan palatsin arvojärjestyksessä alhainen henkilö, hän ei voi lähestyä jalkavaimoja kertoakseen, mikä vauvoilla on. Niinpä hän keksii kirjoittaa jalkavaimojen palvelijoille ruusun varteen viestin, jossa kertoo sairauden aiheuttajan, ja jättää ruusut jalkavaimojen huoneistojen ikkunalaudalle. MaoMaon ansiosta toinen vauvoista pelastuu, mutta toinen kuolee viestin jäätyä lukematta.

Palatsin korkea-arvoinen eunukki Jinshi päättää etsiä käsiinsä henkilön, joka onnistui pelastamaan toisen keisarin jälkeläisistä. MaoMaon löydettyään Jinshi kuulee tämän olevan apteekkarin tytär. Jinshi ymmärtää MaoMaon tietämyksen lääkkeistä ja myrkyistä olevan elintärkeitä palatsille, joten hän päättää korottaa MaoMaon asemaa nykyisestä. Hänestä tulee keisarin jalkavaimon hovinainen. MaoMaon tärkein tehtävä on toimia jalkavaimon ruokien maistelijana ja löytää ruokiin mahdollisesti piilotetut myrkyt, jotka voisivat aiheuttaa jalkavaimon kuoleman.

Näistä alkuasetelmista The Apothecary Diaries lähtee liikkeelle. 



Manga ja anime seuraavat MaoMaon elämää hovissa hänen yrittäessään selvittää mysteerisiä sairastumisia ja kuolemia, unohtamatta tietenkään hovissa tapahtuvia juonitteluja. MaoMaon aivotyöskentelyn sekä pään sisällä itsekseen käytävän keskustelun seuraaminen palatsin arvoituksia ja sosiaalisia tilanteita ratkaistessa on vangitsevaa katsottavaa ja luettavaa.

Mangan ja animen yhteen punova koukku on MaoMaon ja eunukki Jinshin välinen suhde, joka muistuttaa kissa ja hiiri- leikkiä. Verdigris´n ilotalossa punaisten lyhtyjen alueella kasvanut ja ilotalon tarjoamista palveluista kyllästetty MaoMao ei ymmärrä Jinshin lähentely-yrityksiä. Sädehtivä Jinshi taas ei ymmärrä, miksi hänen naisia kaatava viehätysvoimansa ei tehoa MaoMaoon.

Oma arvio

Löysin puhtaasti sattumalta The Apothecary Diaries- sarjan Youtubesta. Mieleni teki katsoa animea, mutta Studio Ghiblin elokuvien sijaan halusin nähdä jotain uutta. Niinpä menin Youtubeen ja kirjoitin hakukenttään "anime eng sub", jolloin tämä anime pompahti esille. Laitoin ensimmäisen jakson pyörimään, jäin koukkuun ja totesin, että nyt ollaan tyylikkään ensiluokkaisen ja ainutlaatuisen sarjan äärellä.

Henkilöhahmot ovat kerrassaan vangitsevia. Sädehtivä eunukki Jinshi on jokaisen naisen märkä päiväuni, joka pystyy kaatamaan naiset pelkällä katseellaan ja hän tietää sen itsekin. MaoMao on apteekkarin tytär, joka rakastaa myrkkyjä yli kaiken. Näiden kahden hahmon keskinäinen suhde on kerrassaan sympaattista ja huvittavaa seurattavaa. Jinshi tekee kaikkensa päästäkseen MaoMaon lähelle, kun taas MaoMao saa kylmiä vilun- ja inhonväristyksiä pelkästään ajatuksesta Jinshin läsnäolosta.




Naishahmot ovat päässeet tässä sarjassa pääosaan eikä ihme, koska tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen valtioon, joka muistuttaa hyvin paljon Kiinaa ja siellä sijaitsevan Kielletyn kaupungin palatsin elämää. Keisarin jalkavaimot Gyokuyou, Lihua, Lishu ja Ah Duo ovat kukin keskenään erilaisia persoonia. Verdigris´n ilotalon kolme prinsessaa ovat MaoMaon siskoja sekä jalkavaimojen vastakohtana värikästä seuraa ja tunnelman kohottajia. Eloisista Verdigris'n ilotalon prinsessoista huolimatta punaisten lyhtyjen alueen ilotaloissa elävien kurtisaanien elämä ja heidän kohtalonsa ovat erittäin todenmukaisia ja nostattavat kyyneliä katsojan sekä lukijan silmiin.

The Apothecary Diariesin juoni ja juonenkäänteet yllättävät joka kerta eikä mangan tai animen kulkua pysty millään ennustamaan etukäteen. Mystinen on myös palatsin sotilaspuolella hallitseva Lakan, jolla on erikoinen päähänpinttymä MaoMaosta. 

Loppusanat

Youtubesta katsomani jaksot on sittemmin poistettu, koska ne oli ladattu sinne ilman lupaa. The Apothecary Diariesin 1. kausi on virallisesti katsottavissa Crunchyrollin nettisivuilla englanniksi tekstitettynä. Ensi vuonna sarjasta ilmestyy 2. kausi.

The Apothecary Diaries on erittäin viihdyttävä ja hieno kokonaisuus. Todella kauniisti piirretty manga ja anime, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Ainoa asia, jota harmittelin oli ettei lähikirjastossani ollut neljää kappaletta enempää kyseistä mangaa, joten lukemalla en saanut tietää sarjan loppuratkaisua. Joudun itsekin odottamaan ensi vuoteen uuden tuotantokauden alkua, jotta saan tietää, mihin tarina tulee lopulta päättymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Luontopäiväkirja: Syksyn tuulia

Havaintoja luonnosta Syyskuu on jo puolessa välissä. Aurinko jaksaa vielä paistaa lämpimästi taivaalta. Aurinkoisten päivien sekaan on mahtu...